Cum arată ciuperca unghiilor de la picioare și cum să o tratezi?

Ciuperca unghiilor nu este doar o problemă estetică. Ca urmare a dezvoltării acesteia, pot apărea dureri, provocând disconfort în timpul activităților zilnice. La unii pacienți, boala poate provoca indirect infecții ale pielii și chiar necroză tisulară. Cum arată ciuperca unghiilor de la picioare? Ce merită să folosiți pentru onicomicoză și cât timp este nevoie pentru a trata această boală?

Cum arată ciuperca unghiilor de la picioare și de la picioare?

Ciuperca unghiilor de la picioare este cel mai frecvent tip de infecție, cauzată de ciuperci. Mai rar, tinea pedis se dezvoltă pe pielea picioarelor. De obicei, aceasta ia forma unui vierme inelar între degetele de la picioare. Simptomele infecției apar, în principal, între al 3-lea și al 4-lea, dar și între al 4-lea și al 5-lea deget de la picior. În aceste spații se poate observa înroșirea pielii. Inițial apare mâncărime, urmată de descuamarea și crăparea epidermei. Tinea pedis între degetele de la picioare, precum și alte tipuri de tinea pedis, necesită medicație antifungică cât mai curând posibil. Terapia durează de la câteva săptămâni la câteva luni.

Onicomicoza afectează cel mai frecvent picioarele, deși se poate dezvolta și la nivelul unghiilor de la picioare. Simptomele care pot apărea sunt:

 • îngroșarea vizibilă a unghiei,
 • rugozitatea crescută a plăcii unghiei și apariția de umflături și furci,
 • fragilitate și fragilitate crescută a unghiilor,
 • colorația gălbuie sau maro a unghiei,
 • separarea plăcii de patul unghial.
 • Primele simptome ale infecției fungice la nivelul picioarelor și unghiilor pot fi destul de ușoare, astfel încât unii pacienți le pot trece pur și simplu cu vederea. Cu toate acestea, tegumentul netratat va progresa, ocupând o suprafață din ce în ce mai mare a pielii sau a unghiilor și provocând o severitate mai mare a simptomelor.

Ciuperca unghiilor de la picioare – cauze

Ciuperca unghiilor de la picioare este cel mai frecvent cauzată de dermatofiți. Cauzele mult mai puțin frecvente ale infecției sunt ciupercile de tip drojdie sau mucegaiurile. Boala afectează atât bărbații, cât și femeile. Incidența crește odată cu vârsta. Se estimează că până la jumătate dintre persoanele în vârstă au onicomicoză. Riscul de a dezvolta această afecțiune este mai mare la pacienții cu diabet, psoriazis și tulburări imunitare. Traumatismele directe la nivelul unghiilor sau leziunile pielii din apropierea acestora cresc, de asemenea, probabilitatea apariției onicomicozei.

Toenail fungus – tratament

Cu leziuni ușoare pe placă, ciuperca unghiilor de la picioare poate fi autotratată. Utilizarea preparatelor topice fără prescripție medicală are sens dacă onicomicoza nu afectează mai mult de 3 unghii și dacă leziunile care apar pe acestea acoperă mai puțin de jumătate din suprafața lor. În tratamentul onicomicozei se folosesc două substanțe: ciclopirox și amorolfină. În cazul acestui tip de onicomicoză, se recomandă utilizarea lacurilor de unghii. Cremele sau unguentele antifungice nu vor pătrunde în profunzimea plăcii unghiei, astfel încât, deși sunt eficiente în tratamentul tinea pedis, nu vor fi eficiente în tratamentul onicomicozei.

Un exemplu de preparat cu ciclopirox este luciul Pirolam. Ciclopiroxul are un spectru larg de acțiune. Acesta combate eficient dermatofiții, care sunt cea mai frecventă cauză a bolii, precum și drojdiile, mucegaiurile și alte ciuperci. Substanța inhibă creșterea celulelor fungice, ceea ce duce, în cele din urmă, la moartea acestora. Ceea ce este important este că ciclopiroxul are capacitatea de a pătrunde adânc în placa unghiei. Amorolfina are proprietăți similare. Acest compus pătrunde chiar și în zonele greu accesibile în care se dezvoltă ciupercile. Amorolfina poate fi găsită în oja Undofen Amorolfine, precum și în Amorolak.

Tratamentul onicomicozei este de lungă durată și necesită multă răbdare din partea pacientului. În cazul în care ciuperca unghiilor implică mâinile, terapia poate dura aproximativ șase luni. Aceasta este perioada de timp necesară pentru ca o unghie complet sănătoasă să crească din nou. În cazul unghiilor de la picioare, acest timp poate fi de până la 12 luni. Acesta este, de asemenea, timpul de tratament pentru ciuperca unghiilor de la picioare. În cazul în care pacientul a dezvoltat tinea pedis în același timp, este necesar să se trateze și această afecțiune separat. În caz contrar, ciupercile care se dezvoltă pe piele pot fi o sursă de infecție și infecția unghiilor poate recidiva.

În cazul în care utilizarea preparatelor antifungice fără prescripție medicală nu funcționează, este necesară o vizită la un dermatolog. De asemenea, ar trebui să consultați un specialist dacă leziunile sunt mai avansate sau implică mai mult de trei unghii. Pacienții care observă leziuni fungice deja în interiorul matricei din care crește unghia ar trebui, de asemenea, să trateze boala sub supraveghere medicală. În astfel de cazuri, tratamentul topic are puține șanse de reușită și cel mai adesea sunt necesare medicamente antifungice orale. În cazul onicomicozei avansate, terapia combinată, care combină medicația orală cu preparatele topice, este benefică la unii pacienți.

Ciuperca unghiilor de la picioare – ce trebuie reținut în timpul tratamentului?

Tratamentul ciupercii unghiilor de la picioare cu lac de ciclopirox necesită următoarea frecvență de aplicare:

 • în prima lună: aplicați lacul o dată la două zile,
 • în a doua lună: aplicați lacul de două ori pe săptămână,
 • în a treia lună și în luna următoare: aplicați lacul o dată pe săptămână.
 • Acest program de tratament permite ca placa unghiei să fie saturată cu substanța activă. Atunci când vă decideți asupra unui lac de unghii cu amorolfină, este important să îl aplicați de 1-2 ori pe săptămână pe toată durata tratamentului. Este important, atât înainte de prima aplicare a lacului, cât și înainte de fiecare aplicare ulterioară, să se șlefuiască bine placa unghiei și să se îndepărteze cât mai mult posibil din suprafața unghiei afectată de ciupercă. Apoi, unghia trebuie degresată cu alcool, iar lacul trebuie aplicat cu atenție. Unele preparate, cum ar fi Undofen Amorolfina, au în pachet toate accesoriile necesare: limetă de unică folosință, vată îmbibată în alcool și spatule pentru aplicarea medicamentului. Dacă folosiți lacul Pirolam, trebuie să vă procurați singuri fișierele și dezinfectantul.

Dacă observați că lacul a fost parțial îndepărtat de pe unghie, acoperiți din nou zona respectivă. Atunci când folosiți fișierele, asigurați-vă că cele folosite pentru pilirea unghiilor bolnave nu sunt folosite pentru unghiile sănătoase.
Uleiul de arbore de ceai pentru tegumente poate fi folosit ca suport. Folosirea acestui preparat singur nu vă va scăpa de verucă. Cu toate acestea, poate completa tratamentul. Uleiul de arbore de ceai are un efect ușor antibacterian și dezinfectant.

Ciuperca piciorului și a unghiilor – cum să o prevenim?

Profilaxia adecvată ajută la prevenirea ciupercii piciorului și a unghiilor și, de asemenea, protejează împotriva recidivei. Este important să:

 • purtarea încălțămintei de protecție atunci când folosiți o piscină, un duș, o saună sau orice alt loc public,
 • uscarea temeinică a picioarelor și a spațiului dintre degetele de la picioare,
 • purtarea de încălțăminte bine ajustată care permite aerului să pătrundă în picioare,
 • după infectare, este necesară dezinfectarea cu scrupulozitate a încălțămintei, a șosetelor, a prosoapelor și a lenjeriei de pat, astfel încât ciuperca piciorului și a unghiilor să nu reapară,
 • un bun control al bolilor de bază (de exemplu, diabetul), care cresc riscul de a dezvolta o infecție fungică,
 • nefolosirea încălțămintei, prosoapelor sau șosetelor altor persoane,
 • utilizarea de pulberi (de exemplu, Pedipur) sau alte preparate pentru transpirația excesivă la persoanele care au probleme cu hiperhidroza picioarelor,
 • tăierea cu regularitate a unghiilor de la picioare,
 • tratarea viermilor inelari la membrii gospodăriei – dacă un alt membru al familiei are vierme inelar, acesta trebuie tratat, astfel încât să nu infecteze mai multe persoane.

Ciuperca piciorului și a unghiilor la copii

Tinea pedis la copii apare mai rar decât la adulți. Afectează, de obicei, copiii mai mari, care poartă adesea încălțăminte impermeabilă din cauza activităților lor sportive. Tinea pedis la copii trebuie tratată sub supravegherea unui specialist. De asemenea, este important să se elimine factorul care a contribuit la dezvoltarea bolii.

Ciuperca unghiilor la copii apare chiar mai rar decât onicomicoza. Acest lucru este influențat, printre altele, de o mai bună circulație a sângelui prin vasele din picior, de traumatisme mai puțin frecvente la nivelul plăcii și de o regenerare mai rapidă a unghiilor. Cu toate acestea, există grupuri de copii care sunt mai expuse riscului de a dezvolta această boală. În primul rând sunt pacienții cu tulburări imunitare. Aceștia sunt mai predispuși la toate tipurile de infecții, inclusiv la cele fungice. Copiii cu sindromul Down sunt, de asemenea, la risc. Se crede că și factorii genetici influențează incidența.

În ultimii ani, rata de depistare a onicomicozei la copii a crescut. Ca și în cazul adulților, onicomicoza poate varia ca formă și poate provoca simptome ușor diferite. Cel mai frecvent, însă, se observă îngroșarea plăcii mai jos de unghie, îngălbenirea unghiei și separarea de patul unghial. La unii copii, onicomicoza se manifestă cu modificări de culoarea laptelui. Atunci când observați orice modificări la nivelul unghiilor, este necesar să mergeți la medic. Pacienții pediatrici răspund bine la tratamentul topic și acesta este de obicei suficient pentru a scăpa de boală. Rareori, sunt necesare medicamente antifungice orale. De asemenea, tratamentul durează câteva luni.

Onicomicoza infantilă, dacă este deja prezentă, afectează cel mai frecvent adolescenții. Este mai puțin frecventă la copiii mai mici și într-adevăr se dezvoltă ocazional la copiii mici sub 2 ani.

Ciuperca unghiilor este o boală care nu va dispărea fără tratament. Dimpotrivă, va progresa, provocând durere și disconfort, scăzând încrederea în sine și ducând la evitarea contactului social. Tratamentul trebuie introdus cât mai curând posibil după ce se observă primele simptome caracteristice onicomicozei sau tinea pedis. Cu cât mai repede este implementat tratamentul adecvat, cu atât mai mari sunt șansele de a scăpa complet de boală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top